Forssan yhteislyseo - Suomen vanhin maaseutulukio

Lukiomme on...

Lukiomme on laajan yleissivistyksen antava, jatko-opintoihin valmentava oppilaitos, jossa keskeistä on nuoren opiskeluvalmiuksien kehittäminen ja ihmisenä kasvaminen.

Forssan yhteislyseo

Forssan yhteislyseo vietti 23. lokakuuta 2009 110-vuotisjuhlia! Lyseo onkin vanhin suomenkielinen maaseutuoppikoulu ja -lukio. Upeasti kunnostetun lyseon avajaisia ja avoimia ovia vietettiin 14.10.2011. Lyseo on nyt viihtyisä ja nykyaikainen lukio!

Forssan yhteislyseo on seutukunnallinen lukio. Lukion toimintaa ohjaa johtokunta, jossa on edustajia Humppilasta, Jokioisista, Tammelasta ja Forssasta. Johtokunnan puheenjohtaja on forssalainen Tuulia Nieminen.

Lyseon kurssivalikoima on poikkeuksellisen runsas. Tarjolla on noin 250 erilaista kurssia, joten lukiomme kurssitarjonta on Suomen suurimpia. Kurssien määrää lisää yhteislyseon iltalinjan kurssit sekä yhteistyöoppilaitosten tarjoamat kurssit.

Laaja kurssivalikoima antaa mahdollisuuden erikoistua lähes mihin oppiaineeseen ja opintosuuntaukseen tahansa. Reaaliaineissa on paljon valinnaisia kursseja.

Lukiossa opetettavia kieliä ovat englanti, ruotsi, saksa, ranska, espanja,venäjä ja italia. A-tasoisena voit opiskella englantia, saksaa ja ranskaa.

Matematiikan, fysiikan ja kemian kursseja voi valita yhteensä 36. Äidinkielessä ja kirjallisuudessa on paljon kirjoittamisen syventäviä ja soveltavia kursseja, esimerkiksi mediakurssi.

Monipuolinen ja korkeatasoinen taideaineiden opetus toteutuu ilmaisutaidossa, kuvaamataidossa ja musiikissa.

Kuvataiteessa ja liikunnassa voi suorittaa lukiodiplomin. Liikunnan kursseja on runsaasti, osa kursseista järjestetään yhteistyössä Forssan urheiluseurojen kanssa. Lukiossa on mahdollisuus suorittaa erikoiskursseja jääkiekossa (FoPS), koripallossa (FoKoPo), lentopallossa (Koijärven Kunto), joukkuevoimistelussa (Forssan Naisvoimistelijat), kestävyysurheilussa (Fossan Salama) ja salibandyssa (FoSu).

Kansainvälisyysprojektit

Kansainvälisiä kontakteja on hyvä solmia nuoresta asti. Olemme järjestäneet aiheesta kursseja ja niihin liittyviä ulkomaanmatkoja. Lukuvuoden ohjelmassa on seuraavat projektit:

 • Viron kieli ja kulttuuri, tutustumismatka ja opiskelijavierailut Tarttoon
 • Antiikin kurssi, matka Italiaan tai Kreikkaan.
 • Comenius-hanke "Europe in 2020" saksalaisen ja tsekkiläisen koulun kanssa.
 • Kenia-hanke
 • Ranskalaisen,saksalaisen ja tsekkiläisen yhteistyökoulun kanssa on oppilasvaihtoa
 • Raaseporilainen Ekenäs Gymnasium on kotimainen yhteistyölukio

Oppilaskunnan toiminta

Oppilaskunta toimii vireästi. Perinteiset lukiokulttuuriin kuuluvat juhlat, kuten vanhojen tanssit, ovat monen mielestä lukion käynnin kohokohtia.

Oppilaskunnan aktiivit vaikuttavat Suomen Lukiolaisten Liiton ja sen Varsinais-Suomen piirin kautta Suomen lukiolaisten oloihin.

Forssan yhteislyseon historiaa

Kun Forssan tehdaskylään oli vuonna 1897 perustettu ensimmäinen kunnallinen kansakoulu, heräsi pian halu saada lapsille jatkokoulutusmahdollisuus. Helmikuun manifestin julkaisemisen aiheuttamiin synkkiin aikoihin 19.2.1899 kokoontui Forssassa satapäinen joukko asiasta innostuneita kuntalaisia suunnittelemaan oppikoulua. Hanketta eteenpäin viemään perustettiin toimikunta, johon kuului mm. apteekkarin rouva Ester Hällström, joka myöhemmin tunnettiin maamme ensimmäisenä naisena, presidentti K. J. Ståhlbergin puolisona. Toimikunnan työn tuloksena oli, että perustettiin Forssan suomalainen yhteiskoulu, joka aloitti toimintansa saman vuoden syksyllä. Kun senaatin virallinen päätösasiakirja koulun perustamisesta allekirjoitettiin 24.1.1900, oli tämä ensimmäinen maaseudulle perustettu oppikoulumme ollut toiminnassa jo puolisen vuotta. Koulutushalukkuus lisääntyi nopeasti ja niinpä jo 28.5.1909 vietettiin yhdeksän ensimmäisen ylioppilaan lakkiaisia vielä uutuuttaan hohtavassa omassa koulutalossa samaan aikaan, kun vietettiin koulun kymmenvuotisjuhlaa.

Koulu toimi ensimmäisen vuoden vuokralaisena Forssan rukoushuoneella, josta siirryttiin seuraavana syksynä Tölön taloon, kun siellä vuokralla ollut Kuhalan kansakoulu sai oman koulurakennuksen. Vuonna 1907 vietettiin edellisvuonna valmistuneen oman koulutalon vihkiäisiä. Taloa on laajennettu kahteen otteeseen. Vuonna 1923 vietettiin vanhan osan -"puupään" - lisärakennuksen tupaantuliaisia ja 1958 valmistui laajennus, jonka jälkeen talossa parhaimmillaan oli yli tuhat oppilasta.

Kannatusyhdistyksen toimesta koulua yritettiin jo vuodesta 1920 lähtien saada valtion kouluksi. Hanke toteutui vasta 1948, jolloin nimikin muuttui Forssan yhteislyseoksi. Nimi on muuttunut senkin jälkeen niin, että vuonna 1962 nimeksi tuli Forssan kaksoisyhteislyseo ja vuodesta 1976 talossa toimivat sekä Linikkalan lukio että yläaste. Vuonna 1998 palattiin vanhaan nimeen Forssan yhteislyseo. Koulusta on lähtenyt vuosien saatossa n. 6500 ylioppilasta ja suuri määrä keskikoulun suorittaneita. Vielä viisikymmentäluvulla suurin osa oppilaista lopetti keskikoulun jälkeen. Kun koulusta pitkään lähti vuosittain 10-20 ylioppilasta, valmistuu heitä nykyisin parisen sataa. Koko yhteiskoulun toiminnan ajan koulussa oli johtajan lisäksi myös johtajatar, joita puolen vuosisadan aikana ehti olla vain kaksi.

Lyseo vietti 110-vuotisjuhlia 23.10.2009. Päivän aikana kuultiin lukuisia asiantuntijaluentoja ja pääjuhlaa vietettiin Urheilutalo Feenikisissä. Juhlapuheen piti säveltäjä Kalevi Aho.

Koulun johdossa ovat olleet

 • opettajatar Jenny Lyytiö johtajatar vv.1899-1919
 • FK Jooseppi Sajaniemi johtaja 1902-1907
 • FL Eevert Laine johtaja 1907-1910
 • FK Robert Lindgren johtaja 1910-1920
 • FK Anni Koponen johtajatar 1919-1948
 • FK/past.Jaakko Hyötyniemi johtaja 1920-1930
 • FK Mikko Sipponen johtaja/rehtori 1930-1949
 • FK Leevi Valkama rehtori 1949-1951
 • FM Rolf Rajalin rehtori 1951-1973
 • FM Jaakko Löyttyniemi rehtori 1973-1997
 • FM Veikko Rantanen rehtori 1997-2001
 • FT Simo Veistola rehtori 2001-

Kirjallisuutta

 • Eeva Ojanen: Uranuurtaja, Forssan suomalaisen yhteiskoulun perustamisesta 100 vuotta , Forssan Kirjapaino Oy 1998
 • Eeva Ojanen: Rakas Vanha Koulu, Forssan Kirjapaino Oy 1999
 • Esko Aaltonen:Forssan yhteiskoulu 1899-1949, Forssan Kirjapaino Oy 1957

Historia-osuuden on kirjoittanut pitkäaikainen Forssan Vanhan Koulun Killan kiltavanhin Pentti Kaunisto.
Uudeksi kiltavanhimmaksi valittiin keväällä 2008 Pentti Järvinen.

Powered by brooch Publisher v.0.7 © am Design 2006-